12.5.07

10 ani de la moartea lui Paulo Freire

Paulo Freire, cel care schimbat total felul în care înţelegem educaţia, a murit în urmă cu 10 ani (şi 10 zile), pe 2 mai 1997.

Deşi numele lui e cvasi necunoscut în Românica noastră dragă, trebuie spus că în afară există deja mai multe institute care îi poartă numele, studii, cercetări, influenţate de munca lui.

Dar ce a făcut Freire, de ce e atât de important? Păi, el ne-a schimbat viziunea tradiţională asupra educaţiei, făcându-ne să trecem de la ideea de "educaţie de tip bancar" care priveşte subiectul educaţiei ca pe un simplu depozit în care verşi "valorile" (aşa cum la bancă depui banii), către "educaţia conştientizării" care urmăreşte să îi redea subiectului educaţiei mai multe informaţii despre sine, ajutându-l să se înţeleagă în primul rând pe sine. Ideea este în particular aplicată în educaţia adulţilor, deoarece acest domeniu nu este aproape pe nicăieri în lume sub obrocul statului naţional, oamenii fiind liberi să înveţe ce vor. Educaţia tradiţională încă este însă într-o proporţie covârşitoare de tip "bancar", cu statul turnând în minţile neformate ale copiilor "valori" pe care consideră necesar să le "depoziteze" în conştiinţa lor la vârste fragede. Din fericire, noile tehnologii vor face în curând imposibilă orice formă de educaţie de tip bancar deoarece chiar şi copiii vor fi liberi să acceseze ce informaţii vor, cum vor, de oriunde vor.

Niciun comentariu: