24.5.07

Votul uninominal: o mare prostie

Odată cu revictoria marinelului, revine în forţă trăncăneala despre votul uninominal.

În ceea ce mă priveşte, cred că votul uninominal va fi ultimul şut în fund de care România avea nevoie pentru a ajunge definitiv în mâna oligarhilor de care face atâta caz băsescul.

Problema parlamentului actual nu e că e corupt, plin de cretini sau de crăcănaţi. Problema lui e că e votat de poporul român. Cum, nu ştiţi cum arată poporul român? Păi, e un popor care în proporţie de 90% e manelist, necioplit, slab educat (studiile au arătat că suntem printre cele mai lipsite de educație popoare din Europa...). Nu că n-am fi isteți, dar ducem cu noi... probleme istorice. Cum ar fi, de pildă, o înaltă dependență de rural. Na, doar suntem, majoritatea dintre noi, la prima sau a doua generație de orășeni get-beget. Well, de la un asemenea popor băsescul (el însuşi un manelist şi un necioplit) aşteaptă un parlament de filozofi şi genii. Păi, e cam greu. Cum e turcul, şi pistolul... ştiţi cum se zice.

Drept care mintea coţofenelor cu două sinapse rătăcite prin cotloane întunecoase a clocit votul uninominal, ca să...
  • ...păi, probabil ca să-i dea posibilitatea unui Becali să-şi strângă toţi cei 50 de nepoţi şi să le spună: "Băh, luaţi de-aici fiecare 50.000 de euro, vă duceţi în câte un judeţ, faceţi campanie şi vă alegeţi"!
  • păi, probabil să-i dea voie unui Patriciu să-şi strângă toţi tovarăşii avocaţi şi procurori şi să le spună: "Domnilor, pe timpul listelor nu aveam în Parlament decât 10 susţinători, da' acum ia luaţi d-acii de la tata măruţişul ăsta, vă faceţi campanie, vă alegeţi şi după aia, joc de glezne pentru mine în Parlament. "
  • ...şi tot aşa.
Deja anumite primării locale (la primărie se votează uninominal) sunt dominate de oligarhi locali care nu au alt merit decât acela că au avut bani să candideze (v. Cibu în Brăila, Mazăre în Constanţa). Votul pe liste mai permite, de bine de rău, strecurarea câte unui profesoraş sau intelectual (v. Cioroianu) în Parlament, în conformitate proporţională, de altfel, cu numărul rarefiat al intelectualilor şi oamenilor inteligenţi ai acestui popor. Votul uninominal însă va duce exclusiv la alegerea marionetelor oligarhilor, singurii care vor avea bani să finanţeze comunicarea din campaniile electorale. Mă tem că toţi cei care se aşteaptă să-i vadă în Parlamentul României pe Socrate, Platon şi Aristotel, odată cu votul uninominal, vor fi crunt dezamăgiţi...

Niciun comentariu: