5.7.07

Hagi antrenor

Mă număr printre cei puţini care cred în stofa de antrenor a lui Hagi. Problema cu el este că toată lumea se aşteaptă să facă de pe bancă ceea ce a făcut şi pe teren: să le salveze fundul. Că doar de-asta e Hagi!

Când România era în pană de generaţie şi abandonată de antrenor, bătută măr de Italia în lupta pentru locul 1 care ne-ar fi calificat la mondialul coreeano-japonez, Hagi a ajuns la cârma naţionalei pe post de salvator. Din teren era uşor să îşi joace rolul de salvator. De pe bancă i-a fost imposibil.

"Marele" club Bursaspor era de fapt un club de liga a 2-a în Turcia care a sperat ca prin simpla aducere a lui Hagi ca antrenor să evite retrogradarea. Nu a evitat-o.

Galatasaray-ul antrenat de Hagi nu mai avea nimic din splendoarea echipei care luase în anul 2000 Cupa UEFA. Dar başcanii sperau să-şi recâştige prestigiul prin magia lui Hagi, fabricată pe banca de rezerve. N-a fost să fie.

Experienţa de la Poli Timişoara nici măcar n-a fost un eşec. Cu toţi banii lui Iancu, la Timişoara n-a reuşit nimeni să facă nimic. De ce ar fi reuşit Hagi? Doar fiindcă pe vremuri, când era în teren, le salva fundul celorlalţi?

În ciuda atâtor experienţe negative Hagi a reuşit să îşi contureze un mic palmares de antrenor: prima victorie a României la Budapesta, o cupă a Turciei, un titlu de vicecampion.

Acum a ajuns antrenorul Stelei într-un moment de criză: sezonul a fost prost, nu s-a câştigat nici un trofeu, campania de transferuri din primăvară a fost un dezastru şi echipa a fost umilită în cupele europene, suferind corecţie după corecţie. Dar de la Hagi se aşteaptă să vină cu bagheta
magică de acasă şi să salveze. Evident că nu e salvator. Hagi antrenorul nu e salvator, aşa cum era jucătorul. Echipa pierde două amicale leşinate şi opinia publică se grăbeşte să dea verdicte: în era Hagi (care nici măcar nu e "eră", fiindcă abia a început de câteva zile) Steaua "joacă prost". Şi atunci când câştigă un al treilea amical, la fel de leşinat, "jocul Stelei nu a convins!" .

Chiar dacă Steaua va pierde cu Zagleblie Lublin ăia în turul 2 preliminar din Champions League, eu tot aş fi dispus să îi dau un cec în alb ca antrenor lui Hagi. Hagi antrenorul ştie fotbal mai mult decât jumătate din jucătorii Diviziei A puşi la un loc. E imposibil să nu reuşească. Principalul e să nu mai fie confundat cu jucătorul care rezolva jocurile de unul singur.

Niciun comentariu: