13.10.07

Liber schimbism, monşer!

Prin comunicatul de presă de ieri Emag îşi asumă în mod deschis rolul de lider de piaţă: "eMAG considera ca magazinele online care au decis sa oferteze acest produs fac un mare deserviciu comertului electronic prin promovarea de produse provenite pe canale gri (vanzarea nesustinuta de producator, dar legala) sau din piata neagra (piratate, etc). Totodata, isi arata aprecierea fata de cei care au optat pentru nelistarea acestui produs, dand dovada de integritate si ajutand la cladirea unei piete de comert electronic bazate pe profesionalism."

Rolul unui lider de piaţă nu e doar acela de a încasa mai mult de la clienţi, ci şi de a educa piaţa, de a o forma într-un anumit spirit.

Tot respectul.

În altă ordine de idei, săptămâna asta am simţit şi eu, pe propria piele, sentimentul neplăcut al piratării produselor proprii. Cum probabil multă lume ştie, M-rex vine "codat" pe domeniul pe care va rula. Totuşi, în circulaţie există şi câteva platforme care au suferit modificări la cererea clientului şi pe care am socotit că nu ar fi fair-play să le livrăm codate, tocmai fiindcă produsul nu mai e cel standard, de "fabrică". Ei bine, legat de una din aceste platforme am avut surpriza să o găsesc replicată, doar cu layoutul schimbat. Surpriza a fost cu atât mai mare cu cât replicarea nu a fost făcută de vreun puşti cu mucii la nas pus pe şotii de prost gust, ci de o firmă [oarecum] concurentă care avusese acces la serverul clientului (şi căreia probabil i-a plăcut ce a văzut, he he...). Mă rog, toată treaba s-a rezolvat cu o urechere discretă şi ameninţarea că a doua urechere le-o va face direct avocatul.

Le reamintesc tuturor amatorilor că Magazinosaurus Rex e înregistrat la OSIM şi la ORDA, deci nu e cea mai bună idee să îl foloseşti fără acceptul KSD.

Revenind la chestia cu Iphone, păi se vede de la o poştă că miroase a piratare. E de înţeles că foamea e mare, dar chiar aşa?... Ce naiba poate fi mai cinic decât ca "importatorul" să îşi sfătuiască proprii clienţi... "ăăă... ştiţi, luaţi marfa asta, da' nu îi ziceţi lu nenea Apple că o aveţi, că se supără şi v-o buleşte" ? Îmi aduce aminte de spamurile cu "cheap & legal software", prin care eşti invitat să iei Photoshop la 30 USD, "da' să nu ceri suport de la Adobe, că nu e inclus în preţ". Ce poate fi mai cinic decât să justifici cu "libera circulaţie a mărfurilor şi persoanelor" (liber schimbism, monşer!) faptul că denaturezi sensul unui produs, comercializându-l împotriva voinţei producătorului care, apropo, nu a zis niciodată că nu va comercializa produsul în România, ci că îl va comercializa când o să considere de cuviinţă (după cât se pare, din decembrie) ?

Oricum, manevra este nu doar riscantă, ci şi inconştientă. Eu personal, dacă aş fi în locul celor de la IRIS - pe care îi cunosc şi cărora chiar o să le transmit ideea asta... - aş renunţa să vând Iphone prin canalele-pirat, atunci când Iphone va veni în România. În felul ăsta aş răsplăti magazinele care s-au dovedit corecte, şi care nu sunt puţine.

Niciun comentariu: