10.11.07

In servicii web se ruleaza/fac extrem de putini bani si de-asta vor mai fi tiganii multi ani de acum incolo

Văd că unii declanşează scandaluri cum că premiile, premianţii, juriul, juraţii... Măi băieţi, problemele majore ale internetului românesc sunt de fapt câteva, mari şi late, şi nu e nevoie să fii filozof, ca mine, ca să le vezi:
  • piaţa nu e reglementată, nu există o organizare a breslei; decât un festival de căcat care se lasă an de an cu scandaluri, mai bine ar exista o breaslă, cum e ordinul arhitecţilor, care să despartă prestatorii serioşi de aspiranţi şi veleitari (momentan orice dobitoc poa' să se ducă cu laptopul la un client şi cu un set de template-uri şparlite de pe Template Monster şi să spună că e web designer);
  • piaţa neagră: pur şi simplu nu poţi concura cu ăla care face o ofertă de 400 de euro pentru că lucrează la negru în condiţiile în care tu, la alb, ar trebui să faci o ofertă dublă;
  • bugetele mici la care are acces o firmă de webdesign de la noi: majoritatea în jur de 1000-2000 de euro, ceea ce nu îţi permite să susţii Echipa aia de 20-30 de oameni cu care să ataci Bugetul ăla de 1 milion de euro alocat Acelui Proiect.
Toate astea duc negreşit către actuala industrie debilă, cu lefuri plătite 3 milioane pe carte de muncă şi 10 la negru (= oameni nemulţumiţi, care se vor căra cu primul prilej), cu cifre de afaceri medii de tot căcatul, pe la 70-80.000 de Euro (cine are 150.000 e de-a dreptul nabab!), adică tot atât cât dă un strâmb d-ăla pe-o maşină mai de Doamne-ajută, cu firme care se compun din câte un ţiitor de firmă mândru de smartphone-ul propriu şi maşina de căcat luată în leasing şi alţi 2-3 negrişori care scurmă la plantaţie... etc. etc. etc.

Deci cam aiştea ie problemili.

În ceea ce mă priveşte nu mă mai consider de mult, nici pe mine, nici pe firma pe care o reprezint, parte a acestei industrii, chit că ocazional mai facem "web design". Mulţumesc lui Dumnezeu, anul ăsta am făcut numai din M-rex aproape 40.000 de euro: avem cea mai tare platformă de e-commerce din România, nu am văzut în 5 ani de "web design" atâţia clienţi mulţumiţi câţi am văzut într-un an de M-rex, muncim în continuare la platformă, piaţa e în creştere, pregătim o variantă CD/box şi o variantă demo care va difuzată probabil pe CD-uri de reviste, pentru anul viitor pregătim o altă aplicaţie la cheie cu care vom ataca piaţa de asigurări (mizăm şi din aplicaţia asta pe venituri anuale, recurente, de cca. 50-75.000 de euro...) Ce să zic, facem, în fine, ceea ce trebuia să facem de la început, în conformitate cu numele pe care-l purtăm : software.

Niciun comentariu: