18.11.07

Teme css pentru M-Rex

De la o vreme mă cam enervează un lucru. Tot mai mulţi antreprenori care vor să cumpere M-Rex vor şi personalizare grafică. Asta n-ar fi nimic rău. Rău e că doresc să-şi personalizeze site-ul cu noi. Eu încerc să le explic că nu pot începe o afacere online dacă nu au inhouse pe cineva - măcar un nepot, oameni buni! - care să ştie să lucreze măcar cu Paint.NET, dar n-am ce face (ca şi cum îţi poţi face firmă de taximetrie fără şoferi!).

De ce e rău pentru mine că ne vor clienţii? Simplu, fiindcă ne pierdem focusul afacerii. Focusul afacerii e să perfecţionăm şi să vindem platforma, nu să facem web design. De aceea nu îmi reţin pentru partea de customizare decât clienţii ale căror idei de site-uri îmi plac. Aşa, de pildă, îi avem acum pe nişte tipi care vor vinde cadouri (prostioare de-alea ca pe Fungfit). Cum n-am mai făcut niciodată magazin de cadouri, îmi place ideea. Pe restul încerc să-i ajut numai în limitele ofertei (personalizat doar culorile, butonaşele, bara de navigare, fundalul etc.) - chestie care ia maxim 2-3 ore.

Cu timpul am observat că problema cea mare e că oamenii care ar urma să se ocupe de personalizarea magazinelor au cunoştinţe limitate, chiar şi de css. Mie mi se pare infinit mai uşor să separi conţinutul de logica funcţională prin utilizarea de xhtml+css, decât prin utilizarea unui sistem de templating gen Smarty, în care eu personal, care fac design, nu programare, îmi prind urechile la propriu fără ajutorul unui programator, dar chiar şi aşa, mulţi "web designeri" nu ştiu nici măcar css cum trebuie. Adică nu ştiu să folosească proprietăţi de bază, gen float, background, display etc. De aceea pregătim o variantă care va include by default 5-7 teme css complet diferite pe care în timp, adică în maxim 2 luni, le vom personaliza pe rând "pentru Paşte" şi "pentru Crăciun" (vor rezulta aşadar 15-21 de teme). În felul ăsta îi ajutăm pe designeri să pornească de la un cod css gata făcut, ei neavând de făcut altceva decât să schimbe imaginile de fundal, iconurile etc.

Iată un preview al câtorva din respectivele teme. Le-am denumit "Powered by M-Rex", "Rotunjime gri", "Avanpost spaţial" :) şi "ConnexGSM". Totul e 100% css, la designer poate ajunge codul php complet codat că oricum nu va avea nevoie de el. Cu prilejul ăsta le şi închid gura tuturor ageamiilor care n-au înţeles de ce am publicat schema asta, crezând că dispunerea elementelor în layout e fixă . De altfel după ce termin cu temele astea o să public pe pagina de "Detalii tehnice" un manual+kit al designerului care va putea fi downloadat gratuit în aşa fel încât orice designer să îşi poată construi propriul skin de M-Rex.







Niciun comentariu: