2.9.08

Icar a mai zburat cu 8.8%

Guvernanţii şi-au mai încordat o dată penele anunţând creşterea asta economică de 8.8% care, dacă inflaţia (recunoscută) n-ar fi pe la 9%, mai că mi-ar stoarce o lacrimă de... râs.

Imediat gorniştii de serviciu au început să aplaude frenetic "realizărili" şi să se ia de "analiştii emo" care pun sub semnul întrebării trei chestiuni privind această creştere economică:
  • sustenabilitatea;
  • durabilitatea;
  • fundamentele sănătoase.
Când ţi se pun anumite întrebări incomode evident că e mai productiv să te burzuluieşti metodic la adversari şi să-i faci "emo".

Tot ieri însă o altă statistică-şoc a ieşit la iveală şi a şi intrat în hăul uitării pe care îl manifestă presa noastră, unealtă perfectă a domesticirii cotidiene pe care o trăim în fiecare zi.

Circa 4 milioane de români dintr-un total de vreo 6 milioane au în cartea de muncă salariul minim pe economie. Dintre ăştia vreo 2 milioane cică nici nu mai declară alt venit, pretinzând că trăiesc cu 390 de RON / lună.

Procentul este incredibil şi înspăimântător totodată. Înspăimântător nu atât prin cantitatea de bani negri pe care ne lasă să-i întrevedem ci prin cantitatea uriaşă de exploatare la care sunt supuse veniturile celor 2 milioane care declară mai mult decât venitul minim.

Accept ideea că banii negri pot cumpăra telefoane mobile şi laptopuri, dar mi se pare hilar să crezi că tot banii negri au cumpărat apartamente sau maşini din ce în ce mai scumpe în ultimii ani. Adică unul să aibă 390 de RON în cartea de muncă şi să-şi ia apartament de 100.000 de euro cu banii jos... să fim serioşi!

Avântul creditării şi implicit al preţurilor tâmpite practicate în diverse domenii, adevărata sursă a bunăstării din ultimii ani, s-a făcut pe spinarea acestor 2 milioane, probabil cei mai productivi dintre români, care nu în puţine cazuri şi-au pus fundul la bătaie pe 30 de ani pentru un credit cu o finalitate cel puţin dubioasă. 2 milioane din 20 de milioane înseamnă cam 10%.

10% îi ţin în spinare pe ceilalţi 90%. Adică 1 ins productiv îi ţine în spinare pe alţi 9. Toată porcăria asta cu creşterea economică se bazează de fapt pe exploatarea neruşinată a celor mai productivi dintre români cărora li s-au servit cu neruşinare jeguri de apartamente comuniste cu credite pe 30 de ani, jeep-uri poluante cu credit pe 7 ani, vacanţe la greci cu credit pe 12 luni şamd.

Întrebarea e cât timp vor mai putea fi storşi cei 10%?

2 comentarii:

tudorcelrau spunea...

Bai KevinRo, privesc la tine pe blog si vad aceste hate-posts la adresa Romaniei si a romanilor, cu care tu implicit nu te identifici. Ceea ce ma intreb in schimb este de ce ramai tu aici in ipostaza de martir fara cauza, criticand in stanga si in dreapta, in loc sa faci una din urmatoarele:

a) sa emigrezi impreuna cu gasca de bloggeri carora totul le miroase urat
b) sa folosesti acest timp pentru a face ceva: am vazut ca abilitatile tale nu se reduc doar la sfera IT; ai putea sa aduci inovatii in domeniul economic, social, publicitar, etc.

Iti gasesc o singura portita salvatoare: tu critici tot ce misca nu pentru ca ai crede neaparat ca e de criticat, sau pentru ca ai sti cum sa faci mai bine, ci pur si simplu pentru ca ai vazut la Zoso cum atitudinea superioara aduce faima si valoare. Te regasesc asadar in acel personaj pe care la petreceri il vezi spunand "Nu! Va explic eu cum sta treaba de fapt!".

Challenge: mi-ar fi mai usor sa te iau in serios daca te-as vedea abordand un spectru de opinie mai larg. Si poate ca ai strange si cate un comment sau doua, cine stie?

Lucian Sarbu spunea...

Bai tudorcelrau, pe aici nu găseşti fân. Îmi pare rău. Eject.