19.12.08

Clickuri false pe un pachet de biscuiţi

Am avut ocazia să citesc câteva opinii ale unor oameni / omuleţi / omuşori din industria web despre impactul pe care îl va avea criza în această industrie. Unele opinii sunt temeinice, altele sunt naive, altele se duc prin bălării... în fine.

Cea mai amuzantă (şi naivă) opinie mi s-a părut cea care susţinea că, vezi Doamne, întrucât webul e singurul mediu măsurabil, bugetele în vremuri de criză vor migra dinspre celelalte medii spre online.

Probabil că oamenii/omuleţii/omuşorii care susţin asemenea tâmpenii nu au auzit în viaţa lor de "click fraud" şi, de asemenea, nu au auzit de metode simple de măsurare a impactului unei campanii offline. De exemplu, să presupunem că fabrica de biscuiţi "Pişcotul vesel" constată că media de vârstă a clienţilor săi e de 85 de ani. Cum ăştia nu prea mai au dinţi în gură, e clar că vânzările merg prost. Aşa că managementul fabricii "Pişcotul vesel" decide să facă un redesign al ambalajelor şi să lanseze o campanie publicitară cu scopul de a atrage tineri 15-25 de ani către biscuiţii săi (repoziţionare). Problema e, cum să-şi dea seama dacă noul ambalaj are sau nu efect în rândul tinerilor? Păi, simplu: în centrul campaniei se va pune accentul pe nişte premii care nu pot fi tentante decât pentru tineri (o pereche de bascheţi, 7 euro convorbiri gratis la telefonul mobil etc.) şi oricine va putea intra în posesia premiului dacă va da telefon la un număr gratuit care va funcţiona numai pe durata campaniei, şi exclusiv pentru această campanie. Măsurabil, nu?