9.12.08

Hard landing sau hard crushing?

Indicii bursieri sunt undeva la -80% faţă de vârful din vara lui 2007, preţurile din piaţa imobiliară au început să scadă accelerat după ce oricum au şocat Europa prin scăderea de până acum, piaţa auto e la jumătate faţă de 2007, zeci de fabrici se închid, mii de oameni intră în şomaj, încasările statului sunt pe minus cu 3 miliarde de euro faţă de planurile iniţiale.

Sunt curios să aud ce mai zic în clipa asta zevzecii care îi ironizau prin vară pe "analiştii emo" pentru că îndrăzneau să atragă atenţia asupra inconştienţei cu care guvernul, politicienii în general,  au tratat anul 2008.

Sunt curios să aflu ce mai au de trâmbiţat acum gornacii care susţineau, cu doar 3-4 luni în urmă, "soliditatea" pieţei imobiliare în ciuda faptului că semnele evidente ale spargerii bubble-ului imobiliar erau la tot pasul şi în ciuda faptului că existaseră voci care argumentaseră că e ceva în neregulă cu piaţa asta încă din 2007.

Sunt curios să aflu dacă există suficiente găuri de şarpe care să ascundă năpârcile care şi-au bătut joc de oameni în ultimii ani, minţindu-i aşa cum îşi minţea Mengele condamnaţii pe care-i trimitea la gazare.

În jurul meu văd oameni care prin firea lucrurilor nu ar trebui să fie disperaţi, fiind disperaţi. Ştiu proprietari tineri de magazine vituale, oameni de 22-23 de ani, care în clipa asta sunt negri de supărare. Eu, la vârsta lor, citeam o grămadă de cărţi şi eram mult mai senin. Şi ce criză a fost şi în anii '90! Dar aveam 22 de ani!

Ieri şi azi am primit 2 spamuri care ar fi comice (ţinând cont de destinatar), dacă nu ar ascunde în spatele lor disperarea după clienţi. 2 platforme de e-commerce, Ekos şi MagazineVirtuale.net. În mod normal nu e nevoie să recurgi la asemenea strategii de prost-gust ca să vinzi o platformă de e-commerce nou intrată pe piaţă.

Ne aşteaptă un spectacol fascinant în 2009, dar cine va rămâne în picioare va ajunge departe.