13.12.09

Despre libertatea de exprimare în democraţie; exemple

Odată cu 6 decembrie, presiunile cozilor de topor ale totalitarismului PDL-ist împotriva mass-mediei libere au explodat. Din câte ştiu eu, atât Antenele cât şi Realitatea (care, între noi fie vorba, mai ales în ultima parte a campaniei şi în seara alegerilor a fost vădit pro-PDL) sunt posturi private, la fel, de altfel, ca şi B1TV, oficiosul PDL. În aceste condiţii este o nesimţire monumentală să le pretinzi realizatorilor şi redactorilor angajaţi la aceste posturi private să fie "imparţiali", dacă ei nu vor sau consideră că nu e cazul să fie imparţiali. În fond oricine e liber să schimbe canalul dacă nu-i place ceea ce vede. Eu, de exemplu, nu m-am uitat în ultimele 2 luni mai mult de 10 minute la emisiunea "Naşul" de la B1TV, pentru că de câte ori am vrut să văd ce mai e pe acolo, am avut senzaţia că se mănâncă rahat cu polonicul. Nu-i nimic, este dreptul lui Radu Moraru să creadă ce vrea şi să invite pe cine vrea.

Pentru cei care au impresia însă că aşa funcţionează democraţia, punând pumnul în gura celor care vorbesc împotriva lui El Lider Maximo, şi trăgându-i de urechi pe ziariştii care au păreri diferite de ale Puterii, iată câteva exemple de dincolo de Ocean. Voi prezenta doar două mostre din discursul a doi intelectuali conservatori de vârf, Rush Limbaugh şi Mark Levin, care îl critică la radio pe Barack Obama.

Iată-l pe Rush Limbaugh. "We're in a recession and yet this man [Obama, n.m.] insists on blaming you so that you will get mad at your boss or even small business owners. He wants you mad at the business sector in general. [...] You basically have to quit, sir. If you want to revive the private sector, resign."



Nu mai zic de faptul că Rush Limbaugh îl maimuţăreşte pe Obama (la Antena 3 Băsescu nu a fost maimuţărit decât în cadrul showurilor umoristice). Şi? Se supără cineva?

Cât despre maniera în care Mark Levin "vorbeşte" cu preşedintele SUA nu mai e nimic de spus. Daţi mai încet sonorul, pentru că Levin ţipă literalmente la Obama, făcându-l "măgar" şi "ticălos".



Ultima carte a lui Levin, "Liberty and Tiranny", s-a vândut deja într-un milion de exemplare. Cum ar fi să-l auzim pe Obama văicărindu-se că oamenii ăştia şi "mogulii" din spatele lor îl iau peste picior?

2 comentarii:

BlacKat spunea...

De fapt, Obama a indraznit sa se plinga la un moment dat de comentatorul emisiunii de stiri Fox News (FOX fiind 1000% un post republican, un oficios, daca vreti, echivalentul Antenelor). Numai ca, spre deosebire de Romanik, Barack nu numai ca nu a reusit sa se victimizeze cum a reusit Basescu, devenit un martir schingiut de moguli, ci s-a umplut de ridicol. Toata lumea a facut misto de presedintele care, din pozitia lui, de cel mai important om al planetei, a indraznit sa se ia de o musca de comentator. Culmea, tot ce a reusit Obama a fost sa il vitimizeze pe prezentator, pt ca presa l-a vazut pe acesta ca pe David in lupta cu Goliat. Ce sa mai vorbim de clipuri asa-zis electorale in care unul din candidati sa se ia de niste prezentatori TV! Pai respectivul nici n-ar mai indrazni sa scoata capul din casa citiva ani, atit de mult l-ar vina paparazzi avizi de o poza cu dobitocul dobitocilor. Darmite sa mai candideze! Numai la noi, intr-o tara in care majoritatea nu prea pare sa stie ce-i ala spirit critic sint posibile astfel de scene.

ionut spunea...

In numele libertatii de exprimare o opinie:

Ttotalitarismul pdl-ist" e un fals. PDL-ul nu e totalitar (totalitara e biserica catolica de exemplu), ci, ca orice partid de stanga(socialist), e anarhic!

In rest nimic de comentat, nu-ti convine un post,d'aia s-a inventat telecomanda!