16.6.10

După prima serie de meciuri a Mondialului

Iată că a trecut deja prima serie de meciuri a Campionatului Mondial. E momentul să tragem câteva concluzii.
  • Alo, unde e fotbalul?... vrem fotbal! Fotbalul înseamnă spectacol, spectacolul înseamnă goluri! Momentan media golurilor e absolut incredibil de mică, 1,56 pe meci, adică foarte, foarte departe de media de la Mondialul italian (2,1). Să sperăm că începând cu seria a doua de jocuri ceva se schimba, şi că echipele mici vor înţelege că din trei 0-0 sau trei de 1-1 e greu să te califici mai departe.
  • Nu există mari favorite. Pe de altă parte, este unul din Campionatele Mondiale fără o favorită certă. Ţin minte că în 1990 încă de la primele meciuri s-a vorbit de o finală Germania-Brazilia (în cele din urmă a fost Germania-Argentina). În SUA '94 tot aşa, s-a spus încă de la primele meciuri că Brazilia e mare favorită. În 98 totul a curs spre o finală Franţa-Brazilia, iar la mondialul asiatic din nou Brazilia a fost mare favorită. De data asta chiar e greu de spus cine va juca finala, dar până acum singurele echipe mari care şi-au confirmat statutul au fost Germania, Olanda şi Argentina.
  • Vom avea surprize mari, deoarece echipele mici au o ambiţie deosebită şi Europa e reprezentată foarte slab. S-a văzut aseară la meciul făcut de Coreea de Nord împotriva Braziliei. Noua Zeelandă a jucat până în ultima secundă cu Slovacia. Africa de Sud i-a ţinut în şah pe mexicani (să vedem ce vor face diseară cu Uruguay). În urmă cu o oră, Elveţia şi-a bătut joc de statutul de "favoriţi" al spaniolilor. Cred că echipele mici vor fi suficient de bătăioase pentru a eroda psihicul echipelor mari, ceea ce le va creea probleme acestora în perspectiva unui drum lung, ce va trebui să se termine pe 11 iulie. De aceea cred că vom avea parte de surprize şi în optimi, şi în sferturi, şi în semifinale, şi în finală, şi n-ar fi exclus să vedem o campioană mondială inedită!

Niciun comentariu: