12.9.10

România nu este în poziţia de a adopta un plan de incluziune pentru rromi

Întâlnirea de joi dintre oficialii francezi şi ai noştri s-a încheiat, chipurile, cu un angajament al părţii române privind adoptarea până la sfârşitul anului a unui plan de integrare a rromilor.

Repet ce am zis aici: nu se poate integrare fără locuri de muncă. Degeaba le dai ţiganilor case, electricitate, educaţie, apă curentă, dacă nu le dai şi joburi cu ajutorul cărora să-şi plătească utilităţile. Sau nu creezi un cadru coerent în care ei să muncească şi să prospere.

Ţiganii săraci nu îşi pot găsi singuri joburi, pentru că mulţi dintre ei abia dacă au 2-3 clase. Deci, dacă statul vrea să-şi asume integrarea lor, atunci statul să facă bine să-şi asume educarea lor pentru muncă şi integrarea pe piaţa muncii. Dar asta s-ar putea face numai prin două moduri:
  • prin investiţii masive de stat care să necesite forţă de muncă necalificată recrutată în parte din comunităţile de ţigani săraci - nu e cazul din două motive: a) România e ruptă în fund, şi b) puţinii bani care există sunt daţi prin contracte firmelor private, în loc ca imbecilul stat român să execute singur lucrările de care are nevoie (e la mintea cocoşului că dacă vei lucra singur vei plăti materiale+muncă+corupţie, pe când dacă vei subcontracta, vei plăti materiale+muncă+corupţie+profitul contractorului)
  • prin stimularea firmelor să angajeze ţigani - misiune imposibilă, ţinând cont, pe de o parte, de faptul că e criză şi angajatorii privaţi sunt obligaţi să angajeze muncitori productivi şi eficienţi (altfel zis, calificaţi) indiferent de stimulente, şi pe de altă parte de prejudecăţile pe care românii le au faţă de ţigani.
Poate că o soluţie ar mai fi şi impozitarea corectă a ţiganilor bogaţi - inclusiv maneliştii şi vrăjitoarele, impozit pe averea afişată, nu mai mult - şi investirea veniturilor rezultate din aceste impozite în lucrări publice care să fie desfăşurate cu ţiganii săraci. Ar fi însă 3 probleme majore:
  1. Ţiganii bogaţi, care se afişează la televizor sau pe Youtube, nu sunt chiar atât de mulţi. Din când în când ei ies în evidenţă la diverse paranghelii ţigăneşti, cum a fost recentul târg de Sfânta Maria Mică, dar asta nu înseamnă că s-ar putea aduna de pe urma lor sute de milioane de euro.
  2. Dacă îl impozităm corect pe Salam, trebuie să-l impozităm corect şi pe Videanu!
  3. Impozitele nu pot fi colectate sau direcţionate pe baze etnice fără a stimula astfel discriminarea pe aceleaşi baze etnice.
Deci indiferent de ce s-a vorbit la Bucureşti, ţiganii vor rămâne tot ai nimănui. România nu e momentan în poziţia de a oferi o strategie serioasă de integrare, pentru că nu e în poziţia de a da de lucru. Franţa tot nu va scăpa de ei, în schimb noi s-ar putea să avem o surpriză neplăcută la anul, când se va pune problema integrării în spaţiul Schengen.

Niciun comentariu: