19.10.10

Lăsaţi cultura în pace!

Demenţa cronică a guvernanţilor se pare că a atins noi limite superioare. Conform ziarului "Gândul" acum le-a venit rândul lucrătorilor din Cultură să fie tăiaţi cu barda nenorocită a acestor primitivi.

În urmă cu un deceniu am lucrat mai bine de un an la Ministerul Culturii şi trebuie să recunosc că simpatizez cu muzeografii, bibliotecarii, angajaţii caselor de cultură. Erau nişte oameni prost plătiţi atunci, şi sunt prost plătiţi şi acum, în ciuda misiunii lor de o importanţă naţională covârşitoare.

Aşa cum sistemul medical susţine forma fizică a românilor, tot aşa sistemul instituţiilor de cultură păstrează fiinţa naţională a poporului român. Casele de cultură, muzeele, bibliotecile, teatrele, filarmonicile - sunt sine qua non-ul oricărei culturi. Lor li se adaugă instituţiile şi profesioniştii pieţei libere: editurile care tipăresc cărţi, impresarii care caută şi lansează artişti noi, organizatorii privaţi de spectacole şi muzee (Castelul Bran, de exemplu, este un muzeu privat). Toate aceste instituţii şi toţi aceşti profesionişti formează cultura unei naţii, iar cultura este sine qua non-ul oricărei naţii. Există naţiuni fără ţară, fără zgârie nori, dar nu există naţiuni fără cultură.

Fiinţa naţională este ceva intangibil, şi nu chiar. Intangibilă, atunci când încercăm să o definim. Da, bunurile culturale nu se măsoară în kilograme sau în metri pătraţi. Da, euforia unui suflet - indiferent că vorbim de bucuria minusculă a ignarului care ascultă "Pumnii mei minte nu are" sau de publicul de la Ateneu - nu se măsoară cu cântarul sau cu metrul. Dar fiinţa naţională e dureros de tangibilă, atunci când nouă ne lipseşte şi o vedem la alte popoare. Idioţii care au dat din pix planul de reducere a personalului din cultură ar trebui să citească impresiile ruşinate pe care şi le făcea la 1825 Dinicu Golescu atunci când se uita la popoarele din vest. Când o vedem la alţii, e aşa uşor să o definim: uite, ăia au asta... şi asta... şi asta...

Mă uitam azi la demonstraţiile liceenilor francezi împotriva legii pensiilor. Aceştia sunt un popor, francezii sunt acelaşi popor de la 17 la 71 de ani. O aceeaşi conştiinţă. La noi, când a fost vorbă să se adune nişte sindicalişti, s-a dansat pinguinul şi ceferiştii au refuzat lupta, pe motiv că "ei nu sunt afectaţi". După aceea şi-au furat-o şi ei şi nu i-a mai salvat nimeni.

După ce că poporul român abia dacă mai formează un popor acum se doreşte aculturarea completă, aneantizarea completă a ceea ce a mai rămas din români.

Boc, idiotule! Băsescu, imbecilule! Mârlanilor! Nenorociţilor! Tâmpiţii dracului! Faceţi ceva din ţara asta animalelor, nu mai tăiaţi şi iar tăiaţi şi iar tăiaţi! Vreţi bani din cultură? Cum să aducă muzeografii bani dacă voi în loc să daţi bani pentru infrastructura de bază construiţi săli de sport în satele PDL şi telegondole peste Parâng?! Faceţi dracului autostrăzi, construiţi infrastructură, şi o să vedeţi că în clipa aia şi modeştii muzeografi vor aduce valută în ţară pentru că muzeele lor vor fi accesibile oricărui european!

Boc, Băsescu, aţi văzut vreodată castelele României? Aţi intrat vreodată la Peleş? Aţi respirat aerul pe care îl respira Carol I? Aţi fost la Bran? Aţi fost la Făgăraş? Aţi fost la Hunedoara? Aţi intrat în sala în care Iancu de Hunedoara dădea banchete, mama voastră de lepre? Aţi respirat aerul pe care l-a respirat Iancu de Hunedoara?...

Aţi fost la Curtea de Argeş? Aţi fost la Cozia? Aţi fost la Horezu? Aţi respirat aerul pe care l-au respirat voievozii noştri? Aerul în care doarme Mircea cel Bătrân?...

Când ai fost tu Boc, nenorocitule, ultima oară la Mausoleul de la Mărăşeşti să depui o coroană de flori? Când ai fost tu Băsescule, javră ordinară, ultima oară la Muzeul Brukenthal să vezi cum picta Luchian semiparalizat cu penelul legat de degete? Când aţi fost voi ultima dată la pas prin Sibiu, iude nenorocite?... Dar prin Iaşi?... Dar prin Suceava?... Dar prin Alba Iulia?

Când aţi respirat ultima oară acelaşi aer pe care îl respirăm şi noi şi oamenii care au grijă de lucrurile frumoase pe care le iubim?

Când aţi mers ultima oară la Putna? Dar la Suceviţa? Dar la Voroneţ? Dar la Dragomirna? Dar la Agapia? Măcar ştiţi ce sunt astea?...

Luaţi-vă labele murdare de pe cultură! Voi nu înţelegeţi nimic din ţara asta. Nu ca să vină nişte maimuţe decerebrate la putere a luptat străbunicul meu la Mărăşeşti şi nu ca să veniţi voi la putere a murit bunicul meu la Odesa în 1944. Nu pentru voi şi pentru ceea ce faceţi voi acum s-au sacrificat bunicii şi străbunicii noştri, nenorociţilor! Aţi ajuns la putere prin viclenie, furtişaguri, minciuni şi manevre murdare. Căraţi-vă! Plecaţi! Dispăreţi!

Niciun comentariu: