3.10.10

O lecţie de economie de la Vasile Lupu, pentru Emil Boc şi Elena Udrea

Am găsit un fragment extrem de interesant în Ion Neculce:

"Vasilie-vodă [adică Vasile Lupu, n.m.], după ce au luat domnia de la Ţarigrad [adică a fost înscăunat de turci domn al Moldovei, în 1634, n.m.], s-au rugat viziriului să lasă ţara de bir trii ani, şi al triili an să de birul ţării o dată, şi pre turci pre carii or ave datorie în ţară să-i scoată, să nu supere oamenii [deci a cerut o păsuire de la creditori, n.m.]. Şi i-au făcut pre voie viziriul. Şi după ce au vinit el în ţară, la scaonul domniii, contăş cu soboli n-au îmbrăcat trii ani ["contăşul" era haina domnească, luxoasă, din blană de samur, foarte scumpă, n.m.], ci numai cu hulpi [adică se îmbrăca numai cu haine din blană de vulpe, ieftină, n.m.]. Şi pe dzi numai o mierţe de pâine să mânca şi doi berbeci şi o ialoviţă [vacă stearpă crescută pentru îngrăşare, n.m.] la curtea domnească. Cheltuială puţină, mai mult de doi galbeni pe dzi nu ieşea [deci omul a decretat "austeritate" la curtea domnească, n.m.]. Şi au făcut cărţi de slobodzie în toată ţara [scutiri de biruri, n.m.]. Şi nemică din ţară n-au luat până nu s-au plinit trii ani. Numai din desetină [dijma, "cota unică" a vremii, n.m.] şi din mortasipii [tva-ul vremii, n.m.], din goştină [impozit pe oi şi vaci, n.m.] şi din vamă ce lua să chivernisia [adică se economisea, n.m.]. Iar până în trii ani s-au umplut ţara de oameni. Şi au scos atunce pre ţară fumărit, câte un leu de casă ["fumăritul" era impozitul pe proprietate, în termenii noştri, şi a fost introdus chiar de Vasile Lupu, după ce ţara a prosperat n.m.]. Şi au plinit atunce tustreli birurile de le-au trimis la Poartă. Şi încă au rămas şi lui Vasilie- vodă o mie de pungi de bani dobândă. "

Ce concluzii tragem?

Lucrurile se pot rezolva simplu, dacă vrei să se rezolve simplu. Austeritatea e bună, dacă tăierile de cheltuieli sunt făcute unde trebuie şi de la cine trebuie. Nu e nevoie decât de inteligenţă şi bunăvoinţă.

3 comentarii:

Unknown spunea...

Politica multa, solutii putine!

Abordarea "septica" a problemelor economice duce numai la "operatia a fost un success, pacientul a decedat".

Mai multe universitati de prestigiu din SUA folosesc drept studiu de caz la MBA un manual de fiscalitate din China, vechi de vreo 2000 de ani, insa aplicabil si in ziua de azi in proportie de cel putin 80%. Imi pare rau ca am uitat numele lui, insa "normele de aplicare" din manual descriau de fapt cum poti sa eviti taxele :)

ama spunea...

Sigur Vasile asta rea neam cu Boc si Udrea ?
Eu nu prea cred.
Si atunci, de ce sa-i calce pe uram !?

ama spunea...

Vad ca nu le permite de loc.