12.11.10

Hai să luptăm pentru o cauză: Prima Casă 30 000 de euro şi 0% TVA!

Una dintre cele mai proaste decizii luate de guvernarea lui Boc a fost aceea de lansare a programului Prima Casă. Motivaţia oficială a acestui program a fost aceea că, vezi Doamne, în contextul crizei sectorul construcţiilor trebuie ajutat să se redreseze. În realitate programul şi-a propus să oprească degringolada preţurilor de pe piaţa imobiliară, care punea deja în pericol atât averile politicienilor, intrate serios la apă (e suficient să le studiaţi un pic declaraţiile de avere şi veţi vedea că toţi şi-au băgat banii în case) cât şi stabilitatea băncilor.

Aşa se face că politicienii, în cârdăşie cu băncile, şi-au apărat averile, dar au pus sectorul construcţiilor pe butuci. Prima Casă a menţinut artificial nişte preţuri umflate, dincolo de logica economică, motiv pentru care astăzi, la ora bilanţului, ştim cu siguranţă că:
  • Aşa-zisul efect "de antrenare" a fost, după cum a prezis atât de multă lume, cvasi-nul. 72% din tranzacţii au avut ca obiect case/apartamente construite înainte de 1990 şi 25% au avut ca obiect apartamente finalizate după 2008, pe care dezvoltatorii nu le-au mai putut vinde atunci când a venit criza (nu eu o zic, ci directorul FNGCIMM).
  • Nu a stimulat nici măcar piaţa amenajărilor - comerţul cu gresie, faianţă, materiale de construcţii (idem).
  • În schimb, statul stă acum pe o bombă cu ceas. Chiar şi cu o rată de default mică, de 1-2% tot va trebui să plătească garanţii de câteva zeci de milioane de euro. Din ce bani? Păi, din banii proştilor, fireşte. Proştii fiind noi!
  • Singurul efect notabil a fost acela că sectorul construcţiilor a continuat ... să scadă! Ceea ce e perfect explicabil. Preţurile de pe piaţă încă sunt mari.
Realitatea e că în România salariile sunt mici şi câtă vreme un tânăr nu poate spera să se angajeze pe mai mult de 1000-1200 de lei net, adică 250-300 de euro,  un plafon de garantare de 60.000 de euro e complet aiuritor. 60.000 de euro înseamnă peste 18 ani de muncă pentru un român normal. Spre comparaţie, închipuiţi-vă că în Germania, unde salariul mediu net e în jur de 1.300 de euro, guvernul ar garanta toate creditele imobiliare în valoare de până la 285.000 de euro. E enorm!

De aceea vreau să vă atrag atenţia asupra unei idei deştepte propuse pe Facebook de cineva direct implicat în piaţa construcţiilor (constructorii, spre deosebire de politicieni, chiar trebuie să aibă ceva concret de muncă pentru a putea supravieţui, şi n-au timp de aiurelile lui Boc): "Prima Casă de 30.000 de euro şi TVA 0%".

30.000 de euro e un plafon mai mult decât decent în actualele condiţii de productivitate şi salarizare din România. Totodată plafonul acesta va forţa preţurile, încă nesustenabile, să se alinieze mai repede la puterea de cumpărare a populaţiei, această aliniere fiind singura modalitate prin care să se reia atât consumul pe pieţele secundare (amenajări, renovări) cât şi pe piaţa principală. Spun "mai repede" întrucât preţurile oricum se vor alinia la puterea de cumpărare a populaţiei, dar întrebarea e: vrem să se alinieze acum, când constructorii noştri sunt încă vii, sau peste 10 ani?! Nu e suficient că au fost îngropate atâtea firme sub guvernarea Boc?

Dacă aveţi cont pe Facebook vă invit să daţi "join" la cauza asta. Pe Facebook au cont mai mulţi politicieni tineri şi sunt sigur că din "join" în "join" ideea va ajunge şi la ei. Nu-mi fac iluzii că ar lua-o în considerare, cel puţin nu câtă vreme Boc va fi prim-ministru. Dar poate le-o intra ceva în cap şi cu primul prilej o vor aplica.



De la adresa asta: http://www.causes.com/widgets?cause_id=544367 vă puteţi crea propriul widget, aşa cum e cel de mai sus. Faceţi un widget şi postaţi-l pe blogul propriu. De asemenea, dacă ştiţi vreun blogger influent, rugaţi-l să sprijine cauza. Din "join" în "join" şi din "like" în "like" ideea trebuie să ajungă la politicienii care au cont pe Facebook.

Hai naibii să arătăm că suntem mai mult decât o simplă gloată.

Niciun comentariu: