30.3.11

De ce cheltuie românii majoritatea venitului lor pe alimente?

Pe Dailybusiness.ro e un articol interesant, intitulat: „Copiii lui Ceaușescu” vor relansa consumul în România. În cadrul acestui articol, un psiholog face o afirmație adâncă:

Parintii le-au inoculat conceptia ca procurarea alimentelor trebuie sa fie principala grija. Acesta este si motivul pentru care aloca cea mai mare parte din venituri pentru alimente si bauturi", a mai spus acesta.

Afirmația asta e o mare prostie și faptul că românii își cheltuie majoritatea veniturilor pe haleală are o explicație mult mai prozaică. Necesarul zilnic de calorii pentru un adult este, în funcție de sex, greutate și activitate zilnică, de 1800-2300 de calorii. Comparativ cu țările occidentale, cu care ne comparăm, veniturile în România sunt de 4-5 ori mai mici. Dar întrucât 70% din mâncarea din România e de import înseamnă că prețul unei calorii nu poate fi în nici un caz de 4-5 ori mai mic decât prețul unei calorii cumpărate pe piața din Franța, Italia sau orice altă țară occidentală. Și cum mâncarea e mai jos în piramida Maslow decât alte lucruri, e normal ca o mare parte a veniturilor unui român să fie cheltuite pe mâncare, pentru că românul trebuie să-și asigure întâi cele 2000 de calorii. Comparațiile de pe Numbeo dintre România și Franța, România și Germania sau România și Italia sunt mai mult decât relevante.

Niciun comentariu: