14.4.11

"Welfare state"... for the rich :) sau aventura văduvelor vesele de pe Wall-Street

În revista Rolling Stone, altminteri specializată pe muzică, apare una dintre cele mai tari anchete despre destinația banilor din programele de bailout pe care Banca Federală le-a pus pe picioare în ultimii ani, fără ca vreo persoană anume să fi fost în stare până acum să spună ce naiba s-a întâmplat cu banii ăia.

Articolul acesta dezvăluie o schemă foarte simplă prin care două femei, well, de succes, adică una - nevastă de bancher milionar de pe Wall Street, John Mack, cealaltă - văduvă milionară de bancher milionar de pe Wall Street, au înființat o tâmpenie de fond care se ocupă cu securizarea creditelor, sau așa ceva, apoi au luat moka de la FED 220 de milioane. Din banii ăștia familia Mack deja și-a cumpărat o casă în Manhattan (13 milioane, un mizilic), în timp ce altor 150 de milioane pur și simplu li s-a pierdut urma. Nici o problemă. Se pare că banii erau, cum zicem noi în Europa, nerambursabili.

În plus, articolul mai dezvăluie și alte lucruri interesante, ca de exemplu că până și Ghadafi a fost împrumutat pardon, cadorisit cu bani de către FED prin măsurile de bailout.

Și pentru ca tot tacâmul să fie complet, că tot e America mama democrațiilor (deci inclusiv a democrației din România, păi nu? :), la anchetele și interpelările autorităților privitoare la destinația banilor nu a răspuns nimeni. Adică, hai sictir.

[Dar, bineînțeles, vinovatul de serviciu pentru apariția crizei și prăbușirea sistemului e Cuculetz, care vrea trei perechi de ghete și o șapcă gratis pe banii statului. Nu ți-ar fi rușine, măi Cuculetz, măi...]

Enervare plăcută! (nu-mi permit să vă urez lectură plăcută :))))
Un scurt comentariu și în Financial Times.

Niciun comentariu: