12.7.11

Un sondaj de cascadorii râsului

Oficiosul PD-L publică azi rezultatele unui așa-zis sondaj de opinie care arată că băieții ăștia nici măcar să mintă nu mai știu. Iată cum sună, conform acestui sondaj, preferințele electorale ale românilor:

  • 49,50% USL
  • 22,50% PD-L
  • 7,80% UNPR
  • 5,70% UDMR
  • 5,20% inexistentul Partid al Poporului otevist (care nu înțeleg de ce e băgat în sondaje)
  • 4,60% PRM
Senzațional, doamnelor și doamnelor, după cum ar spune liderul autonumit al Partidului Poporului Otevist: după o guvernare mai proastă chiar și decât cele mai proaste glume, Puterea are ... aproape același scor ca în momentul în care a câștigat alegerile! Adică nu mai puțin de 30,30% (în 2008 au ajuns la putere cu puțin peste 36%, dar de fapt au furat câteva procente, pentru că rezultatul lor real a fost în jur de 33%). 

Binecunoscutul fenomen de erodare la guvernare, care e prezent în toate democrațiile, se pare că nu îi atinge și pe PD-L-iști. Îmi aduc aminte de un sondaj de opinie pe care îl citisem prin mai 1990 (înainte de alegeri) în ziarul Viitorul: 70% urmau să voteze cu PNL, vreo 20% cu PNȚ-cd și 10% cu FSN. Sondajul avea o mică mare problemă, fusese făcut aproape de Piața Universității, cu trecătorii care treceau prin fața sediului PNL :). 

Păi să tot guvernezi în felul ăsta. La fel făcea și Ceaușescu, băga țara în gard din ce în ce mai tare, dar el rămânea tot la 99,99%.

Numai că partea comică a sondajului nu se sfârșește aici, ci abia acum începe. Deși Puterea e aproape lipsită de eroziune după 3 ani de guvernare, numai 9% din populație crede că ne îndreptăm spre o direcție bună. 69% cred că direcția e greșită și 20% nu apreciază. Cifrele astea sunt suficiente ca să-ți dai seama că sondajul ăsta pute de la distanță a căcat.

Iată, spre exemplu, un sondaj din vara lui 2008: 43% din populație credea că direcția în care merge România e bună, și tot 43% ar fi votat cu partidul de la putere, PNL, și aliatul lor tacit, PSD. Logic! În cele din urmă cele două partide au obținut împreună ceva mai mult, în jur de 50% (alegerile au avut loc la aproape jumătate de an după acest sondaj, timp în care PNL a dat la greu pomeni electorale în timp ce Geoană promitea de zor 20.000 de euro pentru fiecare român care se întoarce în țară).

Iată și un sondaj din octombrie 2004: 37% dintre români credeau că guvernul face treabă bună și 50% că guvernul nu face treabă bună. Peste 2 luni, la alegeri, PSD-ul - partidul aflat la putere - avea să obțină 37% în timp ce alianța DA și PRM-ul, principalele forțe ale opoziției, aveau să adune împreună în jur de 44%. Logic.

Întotdeauna, la fel de riguros precum unu și cu unu fac întotdeauna doi, sentimentele populației se suprapun peste intențiile de vot. Chestia asta ține de matematica sentimentelor electorale. Ori, tocmai aici e marea frântură logică a sondajului publicat astăzi de oficios, care îl descalifică profesional pe jurnalistul ce l-a preluat (o anume Carmen Vintilă), și descalifică și ziarul (de parcă mai era nevoie). Doar 9% din populație zice că România merge bine, dar, cu toate acestea, nu mai puțin de 30% ar vota cu puterea. Așa ceva e, pur și simplu, senzațional, dacă nu ar fi o aberație - pentru că se încalcă flagrant legile matematicii electorale. Ori e ceva greșit în sondaj, ori e o minciună pe care oficiosul o răspândește cu bună știință. 

Cum nu prea cred în ideea greșelii (din simplul motiv că niște sociologi serioși ar fi trebuit să remarce neconcordanța cifrelor înainte de publicarea sondajului, fiind obligați să-și revizuiască metoda de cercetare) rămâne cealaltă ipoteză. Sondajul acesta e o intoxicare grosolană. A început pregătirea terenului pentru Marea Fraudă electorală din 2012!

Un comentariu:

BlacKat spunea...

Romani, ni se pregateste ceva! Si va fi cu muuuuult mai rau decit la ultimele prezidentiale!