18.6.12

Misterele plagiatului lui Ponta

Limba română nu e o limbă de circulație internațională. Cu toate acestea, presa din România a fost complet luată prin surprindere de informațiile apărute în Nature și Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Se nasc câteva întrebări.

- Cum se face că scandalul nu a explodat prima oară în vreun ziar din România?!
- Cine este „anonimul” care a informat revista Nature că Ponta ar fi plagiat?! De ce e „anonim”?!
- De ce revista Nature?! De ce nu Scientific American, Reader's Digest, Playboy, Top Gear...?! Cât de „overwhelming” sunt probele văzute de revista Nature, și cum au fost ele considerate „overwhelming”, de vreme ce, mai mult ca sigur, nimeni din redacția revistei nu știe limba română?!
- Dacă lucrarea e plagiată, și încă după niște autori români, de limbă română, cum se face că Ponta și-a publicat-o?! E idiot?!
- De ce ambii autori, și din Nature, și din Frankfurter Allgemeine Zeitung, sunt nemți?!

Autorul articolului din Nature, Quirin Schiermaier, trăiește la Munchen și e absolvent de geografie, statistică și economie al Universității din Munchen. În FAZ a scris un anume Karl-Peter Schwartz.

Acum cuplez, după ce un cititor îi atrage atenția lui V. Tismăneanu pe Contributors.ro: Băsescu a folosit de câteva ori, excesiv de zeflemitor, sintagma „domnul doctor în drept” cu referire la Ponta în cursul conferinței de presă de săptămâna trecută. Și la final a plusat cu „doctor... dottore”. Pe moment a părut că Băsescu vrea să fie excesiv de malițios - acum chiar merită să ne întrebăm dacă nu cumva știa ce urmează.


O explicație a izbucnirii scandalului direct în presa internațională poate fi dată de faptul că nu mai e timp de încălzirea lui în România. Până pe 28 iunie mai e puțin și e nevoie de compromiterea cât mai rapidă a lui Ponta. 


Să vedem cum va evolua tot acest scandal. Culmea e că, la o căutare rapidă pe Google, aflăm că unul dintre plagiați e profesor la ... „Spiru Haret”. Iată că dintr-o „fabrică de diplome” hulita universitate poate ajunge nici mai mult, nici mai puțin decât un izvor de știință autentică.

7 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Basescu ramane aceeasi putoare securista.

Eu sunt optimist. Sigur are o... incurabila.

berenger spunea...

te situezi in aceeasi indignare amuzanta a lui adomnitei (apropo, asta e seful meu de cj, dar tot pe la tembeleziuni pierde vremea): „domle, din mii de lucrari din arhiva, tocmai asta a fost puricata!”. problema e ca indignarea lui, ca si scenarita ta (care poate fi corecta) n-au relevanta: ponta a plagiat, iar destinul sau politic va urma, frumos, drumul unui ministru german de justitie si al unui presedinte maghiar. ambii, fosti.
inca nu se realizeaza ca asta e, pe departe, cel mai mare scandal al actualei guvernari. dar e de abia inceputul...

Lucian Sarbu spunea...

Berenger, dar eu nu contest plagiatul lui Ponta. Așa o fi. Pe mine mă miră exact lucrurile pe care le-am enunțat mai sus. Chiar mă miră.

Pe de altă parte, revin iarăși la tradiționalul „trăim în România”: eu pun pariu că 90% din populație habar nu are ce e ăla „pla-gi-at” iar din restul... „ce băh, tu n-ai copiat niciodată la lucrarea de control?” Serios, nu i s-a încheiat cariera politică lui Băsescu după lucruri mult mai grave, așa că nu văd de ce i s-ar încheia cariera politică lui Ponta fiindcă a copiat la doctorat.

MIA spunea...

>Serios, nu i s-a încheiat cariera politică lui Băsescu după lucruri mult mai grave{...}

Cum, dincolo de acuzele finalmente nedovedite ( sau nesustinute ... penal ), simplul fapt că Băsescu a ajuns unde a ajuns în ciuda faptului că în cam orice funcție în care fost nu a făcut mai nimic ... mă face să-ți dau dreptate în principiu. :)

AristotelCostel spunea...

@berenger

Sigur, de cate ori i se pune pata securistului... pe cineva... se mai termina o cariera. De data asta... a lui.

Putoarea din conglomeratul securist, Kiogoși, a uitat sa place dupa ce au ajuns in on-line copipeisturi întregi.

Partea buna e ca pedelacii sunt morti, otreapa securista a statului trage sa se duca, iar acum nu ramane decat sa vedem cine are dreptate.

P.S. Cand ti-am spus ca esti un simplu pupinbasist... am avut dreptate. :)

berenger spunea...

gigelhaznel, daca tu esti pupinpontist e bine? e mai dulce rahatul lui?

„traim in romania”. sigur, dar romania e in uniunea europeana, acolo unde ponta e, brusc, nefrecventabil. dupa exemplele ministrului neamt si presedintelui ungur, nici macar portarul de la consiliul european nu isi va arunca o privirire asupra micutului titulescu. iar scandalul va fi atat de mare incat pierderile de imagine pentru usele vor fi fantastice

Lucian Sarbu spunea...

Berenger: „nefrecventabil” înseamnă că devine ca răposatul J. Haider (austriacul), Jean-Marie Le Pen sau zgubiliticul ăla de la Chrissi Avghi. Hai să vedem, concret, cum se vor comporta liderii europeni față de Ponta în perioada următoare. Verdictele vor veni după.