30.6.12

Un' se duc plagiatorii când se duc? Și câteva observații privitoare la USL.

Păi se duc să facă parte din comitetele și comițiile care judecă plagiatele altora. Așa este, de exemplu, domnul fost ministru al educației Miclea, care a făcut și el subiectul unei acuze destul de solide de plagiat în urmă cu câțiva ani. Miclea trona ieri la comisia cu numele format din multe litere care se întrunise, nechemată de nimeni, și își dădea cu părerea despre teza de doctorat a lui Ponta chiar și în reviste subțirissime și de un înalt caracter civico-tactic precum Douăjdoi.

În altă ordine de idei, nu înțeleg de ce USL-ul comunică așa de prost. De la preluarea puterii agenda publică e făcută tot de Băsescu și de sclavii lui. Între timp s-au petrecut Hidroelectrica, alegerile locale, au apărut sondaje care arată că românilor le-a reapărut culoarea în obraji, întâlnirea de la Consiliul European și multe altele. Cu toate acestea în spațiul public se discută cel mai aprig așa-zisul plagiat al lui Victor Ponta.

USL-ul ar trebui să contraatace scoțând la înaintare teme majore, dar par, pur și simplu, depășiți de situație. Pun pariu că de fapt nici nu au un buget și un departament de comunicare integrat. Puteau să ia exemplu de la Adrian Năstase, care și-a angajat inclusiv o firmă de PR pentru susținerea apărării, cu ajutorul căreia a fost conceput site-ul CodulZambaccian.ro (oferă informații interesante, mai ales despre Monica Macovei). Pentru că așa se fac în mod profesionist lucrurile. Nu stai ca Bute în fața lui Frosch, să te calce trenul. În urmă cu doi ani, când a fost dezastrul ecologic din Golful Mexic, la câteva zile după ce întâmplarea a explodat în presă, dacă încercai să cauți pe Google „oil spill”,  „oil spill disaster” și așa mai departe, apărea imediat o reclamă a British Petroleum de pe care, dacă dădeai click, ajungeai pe un material piaristic în care compania promitea ce bine și frumos va curăța ea acolo (de fapt nici până în ziua de azi zona nu a fost curățată complet, dar nu mai contează - profesionist era ca ei să comunice publicului și punctul lor de vedere).

În acest moment dacă dai pe Google: „plagiat ponta” nu găsești decât informațiile care susțin ideea plagiatului. Cât de neprofesioniști sunt consilierii de imagine ai USL dacă nici până în ziua de azi, la peste două săptămâni de la momentul „dottore” și mai bine de 10 zile de la izbucnirea oficială a scandalului nu au conceput încă un minisite sau măcar câteva pagini care să lămurească din punctul lor de vedere această chestiune? Știu, 90% din populația României nu cunoaște sensul cuvântului „plagiat” și în jur de 50% nu are acces la internet, deci punerea la punct a unei mici strategii online ar părea inutilă. Problema e că agenda publică e făcută tocmai de oameni care au și acces la internet, și știu să îl și folosească, deci nu poți neglija acest mediu de comunicare crezând că vei face mare brânză dacă ai cu tine TVR-ul și Antenele. Degeaba ai TVR-ul și Antenele dacă la posturile acestea se discută, defensiv, o agendă făcută în altă parte.

Iată cum a arătat interesul online față de plagiatul lui Ponta conform Google (termenii folosiți pentru comparație sunt „proiecte case” și „hidroelectrica”):


Trebuie spus că „proiecte case” face cam 50.000 de căutări lunare, deci în jur de 1.600 pe zi. Tema plagiatului lui Ponta a surclasat, după cum se vede, acest număr de căutări și se menține în continuare binișor peste 1.000 de căutări zilnice, ceea ce înseamnă că pe parcursul unei luni se vor aduna zeci de mii de căutări. Multiplicați numărul acestor zeci de mii de căutări cu alte zeci de mii de share-uri pe rețelele sociale ale informațiilor exclusiv negative despre plagiatul lui Ponta, cărora USL-ul nu le opune nimic, și dezastrul e garantat. Asta în timp ce din graficul de mai sus se mai poate observa ceva: publicul, exceptând momentul de vârf al scandalului - debutul - a fost și este interesat mai mult de Hidroelectrica, decât de plagiatul lui pește prăjit. Hidroelectrica ar fi o temă majoră, serioasă, pe care USL-ul ar putea-o impune pe agenda publică.  „Luptăm până la capăt cu băieții deștepți!” „Mafia energiei va fi decapitată!” „Hidroelectrica e un pariu câștigător al guvernului USL!” Etc. Încearcă USL-ul așa ceva? Nu. De ce? Probabil de proști, că alt cuvânt nu am.

Să vedem cum vor evolua lucrurile în continuare, dar observând asemenea fenomene care dovedesc clar că USL-ul e o chestie concepută neprofesionist, pe genunchi, având un singur scop, din fericire nobil - să scape țara de PDL și de Băsescu - eu îmi mențin și îmi întăresc convingerea că de îndată ce Băsescu va părăsi scena politică (și să sperăm că o va face cât mai rapid) alianța se va dezintegra. Marele perdant va fi Crin Antonescu care, din păcate pentru el, mă tem că fără sprijinul PSD nu va mai avea nici o șansă de a ajunge președinte.

Niciun comentariu: