25.7.12

Duminică la ora 10.00 soarta referendumului va fi aproape știută

Prezența la vot pe ore ale zilei *

Uitându-ne un pic pe prezența la vot de la alegerile din ultimii 4 ani ne dăm seama că duminică se va ști încă de la 10 dimineața dacă la referendum se va face cvorum sau nu.

Din 6 alegeri, numai la două (parlamentare 2008 și europene 2009) prezența la vot a fost mult sub 50%. La localele din 2008 au fost 49.38%, deci foarte aproape de cvorum, iar la celelalte, peste 50%. Și dacă ne uităm la prezența înregistrată la ora 10.00 vedem că tocmai la cele două scrutinuri la care nu s-a atins nici pe departe cvorumul prezența la urne la ora 10.00 era de sub 5% (4,87% la parlamentare și 4% la europene). La toate celelalte prezența la vot la ora 10.00 a oscilat între 6.17% și 8.99%.

Așa că duminică dimineața s-ar putea să asistăm la o nouă schimbare de strategie a PDL-ului. Băsescu, de altfel, a lăsat portița deschisă zicând că el se duce, totuși, să voteze. Dacă prezența la vot la ora 10.00 va fi spre 4% e clar că demobilizarea încercată de PDL a reușit, e masivă și nu se va atinge cvorumul decât printr-o minune; dar dacă e spre 7% sunt sigur că pedeliștii se vor panica și vor participa la vot (sporind și mai mult șansele cvorumului) pentru că, indiferent ce fraude observi, când scorul va fi 10% vs. 90% și se va face cvorum nu mai ai ce replică să dai (la un 30% vs. 70% poți, în schimb, cum face Vadim de fiecare dată, să țipi că ai fost fraudat). Probabil că în strategia PDL pentru ziua de duminică deja este trecută o cifră a prezenței la vot la ora 10.00 care să reprezinte pragul de sub sau peste care să se ia o anumită decizie care să fie comunicată imediat prin mediile online și nu numai. Cine crede că armatele angrenate în bătălia pentru duminică s-au dispus deja pe câmpul de luptă în formație finală se înșeală.

* întrucât BEC nu a comunicat unitar prezența la vot la toate scrutinurile, anumite cifre intermediare sunt aproximate de mine

2 comentarii:

MIA spunea...

Oho ... prezenta estimata la vot 9,5% la ora 10 !

Conform teoriei tale o sa se atinga cvorumul necesar ...

ama spunea...

La ora 10 se vorbea de peste 9% la votare. Sa vedem ce spune sfirsitul zilei.